er her
Gode råd
Gode råd og legging av bruddheller hos Sigvartsen Steinindustri

legging av bruddheller

Bruddheller, eller villheller, ble tatt i bruk i Norge for flere hundre år siden. Bruddheller leveres i varierende størrelser og fasong.

 

Bruksområder: Utvendig til terrasser, hageganger, trappe-repos og til plastring av piper og vegger, samt peiser. Innvendig til gulv, for eksempel i entre, hall og peisestue, samt plastring av piper, vegger og peiser.

 

Tilpasning: Nødvendig verktøy: Hammer. Ved mer nøyaktig arbeid bør du dessuten ha riper til rissing, samt settmeisel. Gjerne også tommestokk, vater og rettskie. Ved legging i betong bør du ha gummiklubbe, fuge- og murskje.

 

Slik går du frem: Røff tilpasning: Slå ned kanten fra oversiden med en hammer. Slå korte, lette slag på skrå slik at du skaller av mer på undersiden enn på oversiden. NB! Bare litt av gangen! Kanten du slår bort må ligge fritt opp fra underlaget.

 

Mer nøyaktig tilpasning: Riss et spor med en riper, 1-2 mm dypt på oversiden, snu stenen og merk på et svakere spor loddrett på tilsvarende spor på oversiden. Legg en gjenstand under den ene enden av hellen slik at sporet kommer opp fra underlaget. Bank forsiktig med butt gjenstand (settmeisel) flere ganger langs det svake sporet, til hellen brekker.

 

Gode råd: Spre hellene utover slik at du får god oversikt, og kan velge ut heller som fordrer liten tilpasning. Legg hellene på komprimert sandpute, som bør vatres opp. Husk fall ved større flater. For å begrense gressvekst mellom hellen kan du legge plast under fugene.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

legging av skifer i lim

  1. Underlaget må være grundig rengjort.
  2. Underlaget påføres med primer for bedre heft. Påse at støpen er tørr og ren før primer påføres.
  3. Begynn fra vegg og jobb deg utover. Det er viktig med fall slik at vannet renner av terrassen.
  4. Bland lim og vann med murervisp. Følg bruksanvisningen på sekken nøye slik at blandingsforholdet blir riktig. Påfør lim både på underlag og baksiden av skiferen for å oppnå best dekning.
  5. La skiferen stå en dag før fuging.
  6. Påfør fugemasse med fugebrettt. Etter en stund rengjør overflaten med en «washboy». Spør forhandleromvask/vedlikehold og impregnering.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Lim og fug

Sigvartsen Steinindustri har både kompetansen, kunnskapen og utvalget slik at du som kunde får de rette produktene når du skal montere naturstein.
 

For at resultatet skal være noe du kan være fornøyd meg i mange tiår fremover, er det viktig at de riktige produktene brukes og at utførelsen er gjort i henhold til de krav som stilles.
 

Særlig utvendig er det utfordringer for å få et godt varig resultat. Det norske klimaet varierer fra varme sommerdager til kalde vintre, noe som gjøre at steinen er utsatt for store ytre påkjenninger. Det stiller krav til limtypen som brukes og grunnarbeidet som er gjort.
 

Innvendig brukes det mye marmor og kalkstein. Dette er følsomme steintyper der det må brukes produkter som forhindrer gjennomslag og skjolder.
 

Vi i Sigvartsen Steinindustri har gjennom mange tiår opparbeidet en bred erfaring og en god produktkunnskap som gjør at du som kunde skal føle deg trygg når du handler hos oss. Ta kontakt med en av våre avdelinger for å få de riktige anbefalingene og den beste servicen.

Vi fører lim og fugemasse fra Mapei og Laticrete. Dette er to av de største aktørene på festematriell til naturstein i Norge.

 

 

 

vedlikehold

Litt info om impregnering og vedlikehold av naturstein. Vi har forskjellige impregneringer til forskjellige bruksområder.

 

Lithofin Pletstop MN:

Dette er et middel som trekker ned i steinen og ikke fører til merkbar fargeforandring. Impregneringen beskytter mot flekker fra fett, kaffe og vin, og er godt egnet for kjøkkenplater og gulv. Dette er en impregnering vi anbefaler til skifer, granitt, kalkstein og marmor.

 

Pletstop pluss fargeforsterker: 
Dette er en impregnering som er best egnet for marmor og granitt. Den både beskytter overflaten og får fram fargene som ligger i steinen. 

 

Care-seal Porefyller:
Dette er en voksbasert impregnering. Denne kan brukes der det ønskes en blankere og litt mørkere overflate. Careseal gir også god beskyttelse mot flekker på skiferen.  

 

Til vanlig vask anbefaler vi Lithofin Wash & Clean. Denne såpen inneholder ikke fett eller slipemidler, og tærer derfor ikke på impregneringen. Vi har også andre midler for å fjerne alt fra sementslør til graffiti. Vi har det optimale produktet for ditt behov.